Як вибрати CMS? Поради власникам бізнесу.

| 12.02.2020

На що власнику бізнесу варто звертати увагу при виборі CMS-системи?

Чому ми розробляємо сайти та інтернет-магазини на платформі “Бітрікс: Управління сайтом”?

Якщо Ви хоча б раз були перед вибором CMS системи, то без зайвих слів розумієте скільки різних факторів впливає на визначення платформи, для розробки веб-сайту. Ми розкажемо Вам свою думку, з точки зору розробників та маркетологів - спеціалістів, які день в день працюють із сотнями сайтів.

Якщо ви лише опинились перед необхідністю обирати - сподіваємось, дана стаття допоможе Вам більше зрозуміти, на що варто звертати увагу для прийняття правильного рішення, яке буде ефективним не лише в даний момент але й у перспективі збільшення бізнесу.

О т о ж .

Чи задумувались Ви, чому не всі веб-проекти у інтернеті стають успішними?

Чому одні сайти ростуть та розвиваються, збільшують функціонал, підвищують конкурентоспроможність, а інші залишаються на рівні простих (та, відверто, не зручних) веб-сторінок та низькими продажами онлайн?

Доволі поширеною помилкою є низька пріоритетність питання створення сайту, а особливо платформи на котрій розроблятиметься веб-проект для особи, що приймає рішення. Це й не дивно, адже для того щоб розібратись в усій різноманітності CMS систем, провести аналіз та зважено прийняти рішення - потрібно витратити не 1 годину.

Для прийняття оптимального рішення ми рекомендуємо звернутись у агенцію, що спеціалізується на розробці сайтів, щоб отримати грамотний підбір CMS-системи для потреб Вашого сайту.


Основні причини, чому вибір CMS-платформи займає чималу кількість часу:

  • ніхто не пише про свої недоліки на сайтах;

  • на форумах - багато підставних як позитивних, так і негативних коментарів;

  • безкоштовні CMS приваблюють відсутністю оплати, та не акцентують на вагомих недоліках, які не помітні на перший погляд;

  • важко визначитись які характеристики CMS насправді важливі для створення сайту для бізнесу, що планує масштабувати сайт.

Компанія Wise Solutions уже більше 10-ти років розробляє сайти на CMS “Бітрікс: Управління сайтом” різного масштабу: починаючи з простих 10-ти сторінкових сайтів візиток до корпоративних сайтів із каталогами продукцій та чималою кількістю зовнішніх інтеграцій з обліковими системами (1С), системами оплати та доставки.

За тривалий період часу, ми стикались із чималою кількістю особливостей цієї платформи, тому готові поділитись з Вами.

Чому варто обрати CMS “Бітрікс: Управління сайтом” для бізнесу?

Варто зазначити, що CMS Бітрікс - це платна платформа, яка точно НЕ підійде тим, хто хоче створити сайт безкоштовно. Проте, дасть можливість створити функціональний сайт, для бізнесу, із необхідними інтеграціями з зовнішніми системами та потужним функціоналом.

Переваги CMS Бітрікс: Управління сайтом для корпоративних сайтів та інтернет-магазинів:

  • Висока ступінь захисту від злому

  • Інтегрованість з зовнішніми системами

  • Наявність готових рішень для сайту та модулів

  • Хороші показники працездатності при високих нагрузках

  • Зручна адміністративна панель

  • Наявність технічної підтримки від платформи

  • Наявність вбудованого SEO-модуля

По загальній оцінці CMS систем Бітрікс отримав максимальну кількість балів по показниках безпечності та захищеності від зломів, що вкрай важливо для сайтів, що збиратимуть інформацію про користувачів при оформленні замовлення для надійності клієнтської бази, і звісно ж для того, щоб у найбільш непідходящий момент не залишитись без веб-ресурсу.

Сайт, що розроблений на CMS Бітрікс адаптований до інтеграцій із зовнішніми сервісами, такими як сервіси аналітики, бази даних, сервіси оплати та доставки товарів, CRM- системами. Для бізнесу який має справу із великою товарною номенклатурою не обійтись без інтеграції із 1С. Перевагою Бітрікс є порівняно нескладна інтеграція із 1С, можливість здійснити двосторонню інтеграцію, забезпечення мультирегіональності цін та наявності товарів, мульти регіональність знижок та інших параметрів товару.

CMS система має більше N кількості стандартних модулів та компонентів, що уже готові у вигляді наборів, які можна використовувати без необхідності програмування функціоналу з нуля, вдіповідно якщо є необхідність використовувати такий функціонал - це значно заощаджує ресурси замовника.

За оцінкою зручності адміністрування Бітрікс: управління сайтом отримав середню кількість балів. Справді, адміністративна панель дещо складніша за безкоштовні чи хмарні сервіси створення сайтів-конструкторів. Проте, розуміємо що у середніх та великих компаніях адмініструвати сайт та оперативно вносити зміни у контент буде не рядовий співробітник, а технічний спеціаліст у штаті чи кваліфікований спеціаліст в рамках технічної підтримки сайту з компанії-розробника.

Оскільки платформа платна - є функціонуюча технічна підтримка, до якої можна звернутись в разі виникнення спірних питань, котрі не в змозі вирішити розробники.

Наявність вбудованого SEO-модуля -  важлива частина для якісного просування сайту у пошукових системах. Є платформи, які не адаптовані для просування, на котрих для того щоб займатись SEO-просування необхідно допрацьовувати функціонал, що звісно ж, випливає у додатковий бюджет.


Загалом, обираючи CMS систему потрібно пам’ятати, що не існує поганих чи хороших платформ, є лише ті, що підходять Вам як бізнесу, та ті які не відповідають усім вимогам. Тому перш за все необхідно орієнтуватись на цілі проекту та бажаний результат, а вже тоді підібрати відповідну платформу. Дуже важливо розуміти всі масштаби проекту уже з самого початку, оскільки є CMS які напросто не адаптовані до масштабування, і якщо за 1-2 роки Ваші потреби планово збільшаться, можна стикнутися із проблемою “необхідно створювати новий сайт”. Погодьтесь, з точки зору фінансового управління краще поетапно допрацьовувати функціонал, добавляючи до сайту необхідні можливості, ніж створювати новий проект.

Підсумуємо: обирайте CMS виходячи із бажаного функціоналу сайту (ні в якому разі не навпаки), пам’ятайте, що всі інвестиції у хороші проекти - повертаються, а також, переконайтесь що залишене місце для подального розвитку та масштабування на обраній системі.